TIPS: Når du holder øyet mot kameraet, ser du inn i det som kalles søkeren. Mange er ikke klar over at det inne i søkeren også befinner seg viktig info og hjelpemidler.

Så viktig er det at jeg måtte prøve å få tatt bilde av dette og vist fram. Kvaliteten på bildet på siden er ikke den beste, men den gjør nytten i å vise fram informasjonen jeg snakker om.

Noen kamera har dette på siden eller oppe, det må du finne ut av. Men dette er fra en litt eldre Nikon d300. Tallet 250 er lukkertiden (står for 1/250 sekund), f/22 er blender, 800 er iso og 466 er antall bilder som gjenstår på minnekortet.

Ikke minst finnes det en eksponeringsviser som viser deg om bildet er for mørkt eller lyst. Du ser det står 0 i midten og en skala ut til + og -. På dette bildet er det markert ut mot minus – det vil si at bildet blir for mørkt.

Nå kan jeg, uten å ta kameraet fra ansiktet, endre ved hjelp av tommel og fingrer på knappene på kameraet slik at bildet kommer i balanse. Min høyre pekefinger har et hjul fremme på høyre side av kameraet som endrer lukkertiden, og et hjul på baksiden som endrer blenderen. Finn ut hvilke knapper ditt kamera har og hvordan du bruker disse. Og øv, øv, øv på å endre innstillingene.

Jeg satte opp en blomstervase med blomster i på bordet for min tenåringssønn og satte kameraet på manuell og ba han ta et bilde. Det ble for mørkt. Jeg viste han hvordan han kunne vri på et hjul for å få lengre lukkertid – og ba han se inn i søkeren og se hvordan eksponeringsviseren endret seg. Da hadde han litt lang eksponering, men det gikk an å ta et bilde uten stativ.

Så ristet jeg i blomstene og ba han ta et bilde med samme innstilling. Bildet var passelig lyst, men blomstene ble uskarpe fordi lukkertiden var for langsom til å fryse bevegelsen. Jeg viste han hvordan han måtte øke lukkertiden – og iso – og ta et nytt bilde. Med lukkertid på 1/400s klarte vi å fryse bevegelsen.

Slik kan du sitte og øve litt hjemme, og så gå ut og gjøre det samme. Det er ikke spennende, men når teknikken sitter er det lett å gå i gang med kreativiteten! Det er da det blir gøy.

En stor fordel med speilrefleks er at du holder det stødig inn mot øyet slik at kameraet blir en forlengelse av synet – og det du ser er det du tar bilde av.

Tallet 250 er lukkertiden (står for 1/250 sekund), f/22 er blender, 800 er iso og 466 er antall bilder som gjenstår på minnekortet.

I søkeren finner du også hvilken område som brukes som fokuspunkt. Her er det røde fokuspunktet i midten, på en del kamera kan man flytte punktet ut til siden eller opp, slik at du kan fokusere på en person som står til høyre eller venstre i bildet, for eksempel. Mer info om dette finner du i manualen.