Tidligere brukte pressefotografer stativ to ganger i året. Det var på nyttårsaften og når man skulle ta bilder av lyn. Men stativet er en trebeint venn man burde pleie omgang med oftere.

Da fotografiet var i sine yngre år, var stativet en helt nødvendig støtte. Eksponeringstiden var så lang at å holde kameraet i hånda var helt utenkelig. Dermed måtte man ha et stødig stativ slik at bildet ikke ble uskarpt. Sekundene og minuttene det tok for å få et bilde festet på film var lange, og både folk og kamera måtte være helt i ro. Derfor er det langt mellom smilene på portretter fra gamle dager, man hadde rett og slett ikke mulighet til å sitte å smile så lenge som det tok å få et bilde.

Etter hvert ble både kameraene og filmene bedre, og spesielt Kodak utviklet på slutten av 1800-tallet mindre kamera man kunne holde i hendene uten stativ. Det var riktig nok best å ha godt med dagslys tilgjengelig og innstillingsmulighetene var få. Pressefotografer spesielt, og også de som drev med gatefoto (street photography) var de som omfavnet de bærbare fotoapparatene, for uten stativet var det lettere å bevege seg rundt motivet og raskere å fange øyeblikkene man var ute etter.

Det var typisk to-tre situasjoner en pressefotograf trengte stativ, det var når nyttårsrakettene skulle fanges, eller lynet skulle fotograferes, ellers har stativet var noe som ga mindre bevegelighet og mer vekt å bære.

Men det er likevel noen områder det kan være verdt å bruke stativ på, og nå som speilreflekskamera også brukes til video er det en ekstra god grunn til å skaffe et godt stativ og tilhørende stativhode.

Når det kan være praktisk å bruke stativ:

Når det kan være praktisk å bruke stativ:

Grunner til ikke å bruke stativ:

  • Bevegeligheten blir mindre, du må bruke litt tid på å sette opp
  • Vekten øker, om du skal gå langt kan det være en byrde.
  • Kamera og utstyr er blitt bedre. Ulike former for stabilisering i objektivene, bedre kvalitet ved høy ISO og andre teknologiske forbedringer gjør at behovet for stativ blir mindre.

Ken Rockwell har skrevet mer om grunner til å la stativet være her. Uansett må du tenke over om din type fotografering og den situasjonen du står overfor trenger et stativ.

Hvilket stativ skal jeg velge?

Det finnes stativ fra noen hundrelapper til over 10.000 kroner. Hva man trenger og hvor mye penger man ønsker å bruke er avgjørende for valg av stativ. Ofte når man skal kjøpe sitt første stativ tenker man at lettest er best, men et stativ med tynne og ustødige ben gir bare frustrasjon og gir ikke den stabiliteten man er ute etter. Skal du stå i fjæra på vindfulle dager trenger du noe som er kraftig og stødig. De som går mye i fjellet trenger et lettere stativ, og har mer enn nok å bære på. Et karbonstativ kan være løsninga, det er lett og stabilt samtidig. Om du trenger mer støtte er det mulighet å henge kamerabaggen eller andre tyngre ting på den. En tøypose med plass til steiner kan medbringes og knytes fast, da får stativet mer stabilitet.

Noen stativ har mer fleksible system, som gjør at beina kan stilles inn må flere måter. De som tar nærbilder av for eksempel blomster har muligens bruk for et stativ som kommer langt ned. De som er høye må også se etter hvor høyt stativet blir ferdig utslått, her er det store forskjeller.

Stativhode. Et litt dyrere stativ kjøpes ofte uten stativhode. Stativhode er toppen av stativet, og er der du fester kameraet og der ulike knotter for å justere kameraet i balanse sitter. Det finnes også mange sett som selges med stativ og hode. De billigste stativene har ofte ikke hode som kan byttes. Å bytte hode gir muligheten til for eksempel å sette på et videohode. Det er et hode som gir bedre muligheter til å panorere og dreie på hodet mens man filmer. Da trenger man et videohode. Dette passer ofte ikke til stillsbilder fordi man som regel ikke kan sette kameraet på høykant, man filmer jo i breddeformat.

Hurtigfeste: På stativhodet er det et hurtigfeste. Det skrur man fast i et feste som er under kameraet. Dette smetter man på plass på toppen av stativet og kan raskt ta det av og på.

Når det kan være praktisk å bruke stativ: