Jeg har bakgrunn fra pressen, og har i stor grad vært vant til at et bilde skapes i kamera, og så gjør man små justeringer i Photoshop etterpå. Det er verken tid eller anledning til å kludre mye. Men noen justeringer må gjøres for at bildet skal bli bedre på trykk. Disse små trinnene gjør at et bilde får litt mer futt i seg, uten at det endrer karakter.

Hvordan:

  • Åpne et bilde i Lightroom (marker bildet og trykk D).
  • Se på bildet og dann deg et bilde av hva som kan endres. Er det for lyst eller mørkt generelt, er det områder du trenger å mørkne eller lysne? Bildet mitt her er litt for lyst, spesielt i områdene som skal være mørke. Det ser jeg også på histogrammet (helt øverst i Develop), på venstresiden av histogrammet når ikke grafen helt bort, det vil si at det ikke er noe som er helt svart i bildet. Da går jeg ned på Black og drar glideren mot venstre, helt til grafen i histogrammet når venstresiden.
  • Deretter øker jeg kontrasten og gjør bildet litt mer crispy ved å dra spaken Clarity litt mot høyre. Ikke overdriv, følg med på bildet til du er fornøyd.
  • Ved bilder av personer kan ansikter ofte bli litt vel fargerike, da drar jeg litt mot venstre på spaken som heter Vibrance.
  • Til slutt går jeg ned til modulen Detail og skarper opp bildet litt. Zoom inn på bildet og følg med når du endrer innstillingene. For mye oppskarping kan gi kornete bilde og litt kunstig utseende.

Det var det hele. Da er det blitt en del bedre og passer bedre til å trykkes eller publiseres. For å se før og etterbilde kan du trykke på (\)  som på engelsk heter backslash og på norsk.. Det husker jeg ikke helt, bakstrek?

Tekst/foto: Lars Åke Andersen (c)

Et bilde rett fra kamera trenger litt oppmerksomhet enten det er RAW-filer eller JPG. Med noen små steg i Lightroom endrer et bilde seg fra lett blass til mye bedre.

Er bildet for blasst kan man trekke glideren Black mot venstre, da mørknes de mørke partiene i bildet, mens de lyse forblir lyse. Drar man heller i Exposure, blir hele bildet mørkere, også de lyse partiene.