Med Lightroom Mobile kan man

• Synkronisere bilder fra Lightroom på datamaskina, slik at de kommer opp på mobilen/nettbrettet.

*
• Synkronisere bilder fra mobilen, slik at de dukker opp i Lightroom på datamaskinen.

*
• Du kan gi bilder synkroniserte bilder stjerner og flagg, slik at du kan sitte å velge ut bilder på toget eller hytta uten å ta med deg datamaskin.

*
• Behandle bilder på telefon/nettbrett

*
• Dele bilder til sosiale medier, epost og så videre.

Lightroom Mobile

Ta bilder, rediger og ordne dem, og deretter del dem med andre. Med Lightroom på mobil og nettbrett kobles bildene på datamaskina og bildene på mobile enheter på en effektiv måte. Men du må ha abonnement på Adobes Creative Cloud.

Lightroom Mobile er ikke ny i Lightroom 6/CC, men den kom med etter at Lightroom 5 ble lansert, så det blir naturlig å ta med, siden det for mange er en viktig funksjon. Du må ha nyere Lightroom (5.4 eller nyere) og ha abonnement på Creative Cloud hos Adobe.
Har du smarttelefon eller nettbrett, kan du bruke Lightroom Mobile. Søk opp appen på respektive sted.

Velg Sign In etter Sync with Lightroom mobile. Du logger da på Creative Cloud og er klar til å starte. Man kan ikke synkronisere bilder i mapper, kun i Collections. Sjekk først på samme sted som du logget inn om Lightroom Mobile er påslått.

Lightroom Mobile2

Lightroom Mobile

Til venstre for en Collection er det et lite tegn, her slår du på og av mapper som synkroniseres til mobilen/nettbrettet. Holder du markøren over kommer det opp et lite hint om hva som skjer, noe som gjelder mange menyknapper i programmet.

Mobile
Når du lager nye Collections kan du her hake av valget Sync with Lightroom mobile om du ønsker.

Bilder på datamaskin som synkes til mobile enheter får en lavere størrelse, det brukes Smart Previews som gir 1.5-2mb store filer.
Til slutt åpner du mobiltelefonen eller nettbrettet og åpner Lightroom Mobile-appen du har lastet ned, logger inn med samme brukernavn og du vil få bildene du har synkronisert opp.

Mobilappene kommer i ulike varianter, jeg går ikke inn på dem her, men de er ikke så vanskelige å sette seg inn i. På dem kan du laste inn bilder fra telefonen, og synkronisere til Lightroom på mobilen, og du kan retusjere dem og dele.

Med Lightroom Mobile kan man lett dele bilder. Det funger er også til å få bilder fra mobiltelefon/nettbrett og til Lightroom. Har du flere maskiner med Lightroom, fungerer Lightoom bare fra en katalog, du må da logge ut av en katalog om du ønsker å bytte til en annen.

Tekst/Foto: Lars Åke Andersen (c)