Alle snakker om kreativitet, men hva er det? Er det noe fargerikt og gøy? På denne siden tenkte jeg å la meg inspirere av noen som har skrevet om kreativitet innen fotografi og formidle noe av dette videre.

Mest vil jeg gjøre dette fordi jeg er nysgjerrig på det selv, og fordi det er viktig å komme forbi det tekniske stadiet av fotografering. Fotofaget kan inneholde så mye teknikk, så mye utstyr, så mye informasjon, oppgraderinger, programmer og så videre at man ikke får tid igjen til den kreative delen. Så la oss på denne siden bruke litt energi på dette. Har du innspill, skriv gjerne i kommentarfeltet under.

For Scott Bourne handler inspirasjon om å ta vekk kunstige begrensninger. Han tenker at disse begrensningene kommer fra selvpålagte begrensninger og at disse er knyttet til lav selvfølelse. Man tenker kanskje at man ikke er god nok, at man bygger bokser rundt seg som sier at man bare faker. Når man åpner opp og stoler på seg selv, kan den kreative prosessen starte. Hvis du gir deg selv en mulighet til å prøve noe annet og samtidig en mulighet til å feile, blir du mer kreativ.

Bourne snakker også om autensitet og ekthet i stedet for originalitet i det du lager. Man tenker kanskje at man skal komme opp med noe helt nytt for å være original. Men fakta er at mye innen kunst har vært gjort før, og at det som er viktig er å gjøre det til sitt. Altså at man prøver ut noe som er nytt for en selv, og så gjør det til sitt eget, med sin egen vri og ekthet. Det bringer kunsten videre.

Til slutt snakker Bourne om valg. Hvilke valg man gjør om å legge følelser, komposisjon, konflikter og slikt i sine bilder, men vel så viktig er valget om eksperimentering.

Så det kan man vel godt være enig i. Slippe seg litt mer løs, ikke være så selvkritisk og gi seg selv lov til å både leke og feile!

Scott Bourne er fotograf og grunnlegger av photofokus.com. Les mer (på engelsk) i SCOTT BOURNE’S ESSAYS ON INSPIRATION, CREATIVITY & VISION IN PHOTOGRAPHY

http://static.animoto.com/files/vision.pdf

http://static.animoto.com/files/vision.pdf