Enhance Details (Lightroom-nyhet)

Oppdatering av Lightroom Classic til versjon 8.2.

Enhance Details er en nyhet i Lightroom Classic, Lightroom CC og Camera Raw i februar 2019. Som navnet tilsier er dette en funksjon som forbedrer bildet på detaljnivå – og gjelder kun raw-filer. Den ligger under menyen Photo.

Når er det aktuelt å bruke dette: For bilder som skal trykkes i stor størrelse eller beskjæres kraftig. For bilder med høyt nivå av detaljer, og som sliter med false color (fargefeil som kan oppstå i bilder, spesielt i astronomi-bilder). Altså snakker vi om en funksjon som forbedrer noen bilder slik at de blir mer crispy.

Det er ikke alle råformater som kan nytte seg av Enhanced Details. Det er også krav om et nyere operativsystem for å bruke dette. Det er gitt en del tilbakemeldinger på at funksjonen kan være treg, at den ikke forbedrer så mye og andre problemer. Men den er kanskje mer nyttig for noen kameratyper enn andre. Det lages en ny fil når man bruker dette, den legger seg automatisk i Library, og tar ganske mye mer plass enn originalfila.

For de interesserte finnes det mye informasjon på nett, se for eksempel Adobes egen blogg. Selv har jeg ikke brukt denne så mye, men kommer tilbake med mer informasjon om jeg finner det mer nyttig. Dette er første utgave, så kan hende blir den bedre, raskere og mer utviklet i neste utgave.

Oppdateringen av Lightroom inneholder ellers en forbedret Tethered-fotografering (kamera tilkoblet datamaskin slik at bildene vises på skjermen underveis i en fotoseanse. Det er også lagt til støtte for nye kameramodeller.