Fotografering er så mye. Noen ganger har man nøye planlagte oppdrag, der stil, lys og komposisjon er nøye nedtegnet. Andre ganger dukker det bare opp en plutselig mulighet. Da er det bare å gripe kameraet og fotografere. Noe trigges i hodet, du ser at  noe skjer med lyset, at det er et øyeblikk på gang eller at det dukker opp noe du får lyst å fotografere. Da er det bare å gripe muligheten og prøve å få det på film eller minnekort.

Dette bildet dukket bare opp da jeg og noen venner hadde en hyggelig lørdagskveld i et skogholt tett ved byen. Det var tåke rundt oss og det ble mørkt. Vi var pakket og klar for å dra hjem da min kjæreste kom til å lyse meg i bakhode med lykta han hadde og jeg så min egen skygge i tåkehavet. Jeg heiv opp kameraet og dro av noen skudd. Lyspunktene er fra lysløypa litt foran oss. Kanskje ikke et bilde som sier så mye, men litt lek med lys, skygge og former ble det. Har du opplevd et plutselig bilde dukke opp uventet, del det gjerne i kommentarfeltet.

Uplanlagt fotografering finner du i mange av fotografiets sjangre. Sportsfotografering, dyre- og fuglefoto, gatefoto og så videre. Her gjelder det å være våken og åpen for det som plutselig dukker opp og som skaper et øyeblikk. Men også i planlagt fotografering som studiofoto, fashion og portrettfoto er det lurt å være mottakelig for det uventede og spontane.

Bildet: Blender f4, Lukkertid: 0.4 sekund, Iso 6400.