Lightroom: Camera RAW

CameraRaw

Det jeg skriver om her, er ikke så utrolig viktig, men en forklaring på hva som ligger bak Lightroom – og som knytter Lightroom og Photoshop sammen. 

Noen har sikkert hørt om Camera Raw, men langt i fra alle. Har man fotografert i RAW-format, kan man ikke sende denne fila til trykk eller til publisering på nettet, denne fila må konverteres og bildebehandles. Se på den som et negativ. Dersom du tar denne fila og åpner i Photoshop (ikke Lightroom), åpner et stort vindu og noen valg må gjøres før bildet åpner seg på vanlig måte i Photoshop. Da er du i Camera Raw. Her kan fargebalansen endres, bildet kan lysnes og mørknes og litt til. Dette er altså en råfil-konverter. Så hva har dette med Lightroom å gjøre? Les videre etter pausen.

Pause.

Camera Raw er en inkludert del av Lightroom, når du er i Develop Mode er alle verktøyene de samme som du finner om du åpner et RAW-formatbilde i Photoshop. Det er altså den samme «motoren» som ligger bak både i Lightroom som i Photoshop, og i Adobe Bridge for den saks skyld. Hver gang det kommer en ny kameramodell fra Nikon, Canon eller andre kameramodeller, blir det varmt på nettforum for fotografer. For Camera Raw må legge til hver kameramodell slik at programmet er i stand til å konvertere bildet fra de ulike RAW-filformatene som finnes. Etter en liten stund kommer det oppdateringer til Lightroom og Camera Raw, med støtte for de nye kameramodellene.

Morofakta: Da Lightroom var på skissestadiet, var arbeidstittelen «Shadowland».