Forstaa foto

Enhance Details (Lightroom-nyhet)

Oppdatering av Lightroom Classic til versjon 8.2.

Enhance Details er en nyhet i Lightroom Classic, Lightroom CC og Camera Raw i februar 2019. Som navnet tilsier er dette en funksjon som forbedrer bildet på detaljnivå – og gjelder kun raw-filer. Den ligger under menyen Photo.

Når er det aktuelt å bruke dette: For bilder som skal trykkes i stor størrelse eller beskjæres kraftig. For bilder med høyt nivå av detaljer, og som sliter med false color (fargefeil som kan oppstå i bilder, spesielt i astronomi-bilder). Altså snakker vi om en funksjon som forbedrer noen bilder slik at de blir mer crispy.

Det er ikke alle råformater som kan nytte seg av Enhanced Details. Det er også krav om et nyere operativsystem for å bruke dette. Det er gitt en del tilbakemeldinger på at funksjonen kan være treg, at den ikke forbedrer så mye og andre problemer. Men den er kanskje mer nyttig for noen kameratyper enn andre. Det lages en ny fil når man bruker dette, den legger seg automatisk i Library, og tar ganske mye mer plass enn originalfila.

For de interesserte finnes det mye informasjon på nett, se for eksempel Adobes egen blogg. Selv har jeg ikke brukt denne så mye, men kommer tilbake med mer informasjon om jeg finner det mer nyttig. Dette er første utgave, så kan hende blir den bedre, raskere og mer utviklet i neste utgave.

Oppdateringen av Lightroom inneholder ellers en forbedret Tethered-fotografering (kamera tilkoblet datamaskin slik at bildene vises på skjermen underveis i en fotoseanse. Det er også lagt til støtte for nye kameramodeller.

Presets i Lightroom

Lightroom er et svært effektivt program for alle bildeskapere, og har for mange redusert tiden til gjentakende bildebehandling mye. Mange funksjonerer er til for å strømlinjeforme arbeidet fra man importerer bildene til de er ferdige til publisering. Ett av disse verktøyene er Presets som man finner i Develop-modulen. Presets er maler som brukes i bildebehandling der forhåndsinnstilte verdier kopieres til bildet.

1) Hva er Presets?

Presets i Develop (bildebehandlingsmodulen) er i prinsippet enkelt. Når du behandler et bilde og endrer for eksempel fargebalansen, kontrast og skarphet kan du lagre disse innstillingene som en Preset og bruke denne på andre bilder. På det neste bilde du da behandler kan du da trykke på Presets og de samme innstillingene gjøres på dette bildet i én operasjon.

2) Fordeler

Det er mange innstillingsmuligheter og kombinasjoner som er mulig å utføre i Lightroom. Ved å lagre en Preset kan du slippe å skrive ned eller huske hva du gjorde med forrige bilde – du bruker en Preset for å huske innstillingene og bruke disse på lignende bilder. Du sparer tid fordi du kan kopiere bildebehandling raskt og bruke dem på mange bilder i én operasjon.

3) Hvordan

Du kan lagre bare én effekt som Preset eller kombinasjoner av effekter. Vil du ha fargebalanse på 5500K kan du lagre dette. Vil du øke ekponeringen med 1 trinn, kan du lagre dette som en effekt. Vil du både ha en fargebalanse på 5500K og øke eksponeringen med 1 trinn, kan du lagre dette som en Preset. Du skjønner tegninga?

Lightroom: Kurs

Lightroom: Små steg til et bedre bilde

Et bilde rett fra kamera trenger litt oppmerksomhet enten det er RAW-filer eller JPG. Med noen små steg i Lightroom endrer et bilde seg fra lett blass til mye bedre.

Teknikk: Konsertfoto