Blått er rått
Noe vi har ganske mye av i Norge er blåtimen. Om vinteren har vi kanskje en time om morgenen og en time om kvelden der lyset er kjølig blått. Dersom du så Blåfjell, husker du kanskje himmelen ble blå på ettermiddagen. Fjellet åpnet seg og blånissene kunne komme ut en tur. Slik åpner blåtimen også for kreativ fotografering.
I følge professor i solfysikk, Viggo Hansteen, oppstår blåtimen når sola er under horisonten. Sola gir fra seg både rødt og blått lys. Når den har kommet langt nok ned, er det imidlertid bare det blå lyset som når fram. Om vinteren bruker sola ekstra lang tid på å gå ned. Da er vinkelen mellom solens bane og horisonten liten. Mange steder i Norge varer skumringen en hel time i desember.
Gå ut og fotografer i blåtimen. Dagens kamera er gode selv når det er skumring. Det kan være lurt å bruke stativ. Det kan også være flott å eksperimentere med litt blits i blåtimen. På bildet over har jeg litt lys inn fra venstre for å gi litt mer tegning i de to som sitter der.
Bylandskap, landskap og portretter kan være fine i blåtimen. Bruer og bygninger med litt lys kan gi fine varme kontraster til den kalde tonen ellers, men er de for skarpe kan de gi for kraftig lys.
For å planlegge når du skal dra ut, finnes en nettside der du kan legge inn hvor du bor og så kommer det opp når det er blåtime. Det beste er jo at det også er klarvær. Da blir det gjerne kaldt, så kle på deg. Nettsiden finner du her:
http://www.bluehoursite.com

Tekst/foto: Lars Åke Andersen (c)

Like før soloppgang og like før solnedgang endres fargene rundt oss og det kan utnyttes til å skape magi. I mørketiden i nord er det også store deler av dagen mulighet til å fange bilder med blåstikk.